>>>>SALE>>>>>

Sebuah Kisah

Hidup Ini Penuh Onak Dan Duri. Ada Masam Dan Ada Manis. Ada Gembira Ada Sedih. Ada Ketawa Ada Menangis. Ada Susah Ada Senang. Itulah Sebuah Kehidupan. Yang Penting Hidup Perlu Diteruskan
(^_^)

Masa Itu Emas
Emas Itu Berharga
Simpanlah Emas

26 Disember 2010

Tak sempat nak update blog

buat masa ni aku sibuk menguruskan hal keluarga. wife aku dah bersalin hari khamis lepas (23.12.2010). kebetulan pulak internet problem jua di rumah mentua ku ni. 

tapi wait lah.. aku update sikit masa lagi. dari berdua kini bertiga..

Read more...

13 Disember 2010

Jalan-Jalan Ke SSM

Segalanya adalah urusan kerja. aku sebelum pergi tu call ssm tuk dapatkan prosuder tu. bal..bla..bla.. aku pun bersedia pergi. naik kereta atau macam mana. kereta drive sendiri. pas tu ku lihat ssm dekat kl sentral. tanya kawan tak jauh jalan skit jer kat luar. so aku pun berpendapat naik train. dari putrajaya turun kl sentral. aku minta klik aku hantar kul 12 tengah ari kat stesen putrajaya/cyberjaya. dekat jer dengan opis. tak samapi 5 minit sampai dah. 

aku dapat naik train kul 12.05 tu. so dalam perasaan tu sampai 12.30 pejabat buka lagi. sampai disana aku tak nampak bangunan ssm. jalan jumpa mida. jumpa pula uem. last tanya orang awam kat citu. dia kata bangunan depan tu jer tapi kena pusing lah pasal aku duk kat belakang bangunan. ahahaha... sesak. ramai orang juga time tu.. lunch hour. 

segala berjalan lancar. aku naik tingkat 17. rupanya ada banyak kaunter. urusan pun banyak. tapi nampak lengang. hehehe memang lengang pun. aku rasa kerja aku makin mudah ler. aku pun bertanya cara nak copy dokumen tu. staf dia bleh layan tak layan jer. bengang tul. suh isi borang lah. apa lah. cakap tak tengok orang sibuk hadap komputer dia. aku pi pulak cari borang. cis tak ada. aku pi kaunter lain dia cakap borang tak ada. pasal dah kena ambik. pasal off line diorang punya system. patut lah tiada orang. geram tul lah. penat aku pergi.

pas tu aku pun tanya cara urusan. untuk pengetahuan aku lah. pasal ni pertama kali ku pergi citu. bla...bla..bla.. selesai. aku pun call opis. cakap system down. tak bleh nak buat. anggaran sehari still problem. 

pendekkan cerita. aku pun balik opis. naik semula train kul 1.35. sampai opis kul 2.10

tu lah ceritanya..

aku makan kul 2.30 hehehe... kelaparan dah time tu

Read more...

12 Disember 2010

Teringat Zaman Sekolah

SMK KOTA MARUDU, SABAH

Sekolah dalam kenangan. salah satu tempat belajar aku yang paling lama. dari tinggkatan satu. sampai tingkatan 6 Atas. 7 tahun berada situ. 

Dari tingkatan satu sampai tingkatan 3 bersama rakan-rakan seperti Datu Khairudin, Datu Zulkifli, Azli Zakaria, dan ramai lagi. perbagai perkara yang berlaku. perbagai kes yang terjadi. selepas itu berpisah lagi. kelas berubah ketika masuk tingkatan 4. that mean ada lagi kawan baru. kerana kelas baru. kawan lama ada juga yang sekelas. mana yang berpindah tu jauh lah. 

Semasa tingkatan 4 dan 5. antara geng keraas aku Karyanto, Junaidi, dan lain-lain. 2 tahun sebelum SPM. peperiksaan besar gitu. banyak juga kerenah. banyak juga dugaan. banyak juga masalah. tau jer lah kan. remaja gitu.

lepas tu masuk pula tingkatan 6. ops sebelum tu lama juga tak belajar. pasal masuk pun panggilan kedua tuk ke tingkatan 6. jumpa pulak kawan baru dan kawan lama. Antara kawan yang masih bersama Karyanto, jumpa semula dengan Zakaria, kawan baru Azmi, Kamil, dan lain-lain.so biasa lah pasal geng pun ramai. makin jajal lah orang sabah kata. 

Sehingga sekarang kami masih berhubung biar pun bukan selalu. tapi melalui FB lagi selalu.

sepanjang 7 tahun ni ada lah sebuah kisah pahit manis, suka duka yang dilalui. cikgu bertukar ganti. sekarang tinggal kenangan.


Read more...

11 Disember 2010

Apa yang ku fikirkan

Kepala aku memikirkan banyak perkara. kekadang membuat aku stress. tapi ari ni aku memikirkan bebrapa perkara yang perlu aku lalukan. ya mesti lakukan. tak boleh di tangguh-tanguhkan.

aku mesti berurusan dengan badan pengurusan bersama. minta cover insurans rumah. biasalah nak hantar kat bankers. lepas tu bayar maintenance bulan ni punya. tak lah lewat sangat. 

selepas tu aku punya honda pulak. motosikal ku tu ler.. nak kena service. tu pun dah kira lewat. biasa sebulan sekali service. yer nak jaga engin. tiap hari kan jalan ke office. ni dah lebih sebulan dah.. hehehe.. tapi tak cecah lagi 2 bulan lah. 

lagi apa yang ku fikirkan.. ada banyak lagi tapi tak leh syer.. ahahaha

Read more...

10 Disember 2010

Tak Selesa

Ni bukan apa berkenaan mulut gua ada luka sikit. dah dua hari dah. sebelah dalam bibir bahagian bawah. nak cerita jadinya pasal tergigit. tak tau plak besar. so jadi lah mulut tak selesa. makan tak selesa. minum tak selesa. tapi selera tetap ada. 

hehehehehehe

Read more...

07 Disember 2010

Salam Maal Hijrah

Selamat menyambut tahun baru hijrah. Bermula tahun baru islam iaitu 1432H. disini saya mengucapkan selamat tahun baru buat semua pelawat blog ini. di harap tahun baru ini bok aku pun akan menjadi sesuatu yang baru.

Read more...

05 Disember 2010

Jalan Cari Makan

Sabtu - 04.12.2010

apa lagi acara yang ku buat ialah pergi makan-makan. membelasah makan di Restoran Saba - makanan arab. tapi makan nasi


tengok tu.. melantak kan.. eheheheh.. ada sup kambing lagi. dan banyak lagi lah.. tapi jangan persoalkan harga.. makanan nya sedap. tapi kalu selalu jadi tak sedap. silap2 tiada selera lagi. pulus kena fikir tau.


Read more...

Cerita interview

Ni Aku Nak Cerita pengalamam interview. bila tu baru2 ni jer. orang pangil aku pergi. dapat ker tak aku on jer. nak kata test market pun ada. nak kata memang cari kerja tu pun ada. apa pun good luck tu me. biar pun time ni aku paling rasa menyampah dalam interview.

Finance Competence Test -  apa menda ni.. pangil aku interview. tapi bagi pulak soalan. tension tu. Potong..

Tapi aku pun layan jer lah. kul 4 aku di bagi test. kul 4.45 kot orang tu datang semula. kata ada test computer plak. aku pun layan je lah test ni terbahagi kepada 3. buat excel gitu. ada comman, ada if dan vlookup. comman tu leh lah aku buat, tapi yang dua tu. aku rasa dah lama aku tak buat. aku lupa lah pulak. yer lah buat benda tu time aku tahun satu di universiti. bayang kan dah 8 ke 9 tahun berlalu. yang aku guna sekarang pun just comman jer. ak bukan nya buat costing kah. aku pun bagi tau lah aku tak leh jawap. pasal aku dah pi masuk function untuk if atau vlookup. aku try juga masukkan  data tapi jawapan value. so aku pun berhenti kat citu. ingat dah abis. sambung lagi pulak.

ni pulak test. isi M dan L jer. aku pasal dah tak ada mood nak interview aku pun isi jer. lantak lah. lepas siap aku pun pi panggil staff tu kata dah siap. aku dah siap parking bag dah.. hehehe.. tapi kena tahan pasal kejap lagi nak interview. giler tul dah kul 5.30 petang. tapi aku pun layan jer lah pasal aku pohon kat jobstreet. kang kena black list plak. aku siap kul 6. huh lega. aku bantai apa jer lah yang aku nak cakap. pasal mood tuk dapat kerja tu dah tak ada. tapi bila tengok sijil2 tu nampak juga meka kagum.. hahaha.. siap kata " baik you puya result" aku pun sengi jer lah. tu lah aku interview 100% cakap orang putih. huh.. aku ni tak pandai sangat. entah apa ku cakap time tu. yang fikir bila lah aku nak abis ni.

bila Mr tu kata "ok. are have any question" aku pun senyum sambil kata ringkas "nothing". pas tu aku pun angkat punggung dan pergi sambil senyum. dalam hati menyampah tul. hehhe.. tak per lah pasal aku tak sesuai dengan cara meka kerja. tapi kalu dia panggil aku masuk kerja? apa patut ku buat. aku dah rasa tak suka. biar lah malas nak fikir.

apa pun kalu nak tau company mana. pi godek2 mesti tau.

Read more...

Read more...

04 Disember 2010

Satu Cerita

Read more...

29 November 2010

UPSR Result

Keputusan UPSR telah berminggu diumumkan. aku baru berkesempatan tuk memikirkan nak tulis kat blog aku ni. nak memeriahkan brog. asik tak update jer.

bukan nak kata lah kan. aku pun dulu pernah ambik upsr. tu pun tak lulus. ahahahah pasal ada satu dapat D.


tahun ni keputusan amat baik. ramai yang lulus seratus peratut. yang dapat 5A pun ramai. di pendekkan cerita aku punya adik yang juga baru mendapat keputusan UPSR nya. dia dapat 3A dan 2B cantik lah tu. bagi pelajar luar bandar. yang tidak punyai banyak kemudahan. yang ada mengharapkan pengajaran daripada cikgu-cikgu mereka. juga tempat aku sekolah dulu. tapi cikgu mungkin dah bertukar. pasal aku dah tinggalkan 17 tahun lepas. eh dah lama tu. adik ku pulak baru UPSR abis. 

aku dah suh adik aku tu pohon mana2 sekolah yang baik lah. tapi nampaknya dia tak mau pasal tak mau jauh dari family. suh family aku pohon kan.. lagi lah tak bleh. pasal family aku ni orang kampung. belajar pun setakat tahu membaca dan mengira. mak aku lagi tak reti. tapi mereka berusaha juga untuk menjadikan anak2 mereka berjaya. 

tapi sekarang apa aku nak fikirkan bagi hadiah kah adik ku ni. kalu segi keputusan UPSR dia paling tinggi. sku krns juga bagi hadiah. pasal nak bagi semangat kat adik2 aku yang lain. 

sorang PMR wait keputusan, sorang STPM tahun hadapan, sorang darjah 3 dan yang bungsu tahun depan darjah 1. 

Read more...

28 November 2010

Ketibaan Musim Perkahwinan

Perkahwinan ialah hubungan terikat antara dua orang lelaki dan perempuan iaitu suami dan isteri. dalam islam kena ada akad nikah. agama lain melalui pendaftaran perkahwinan.

hujung tahun sekarang ni semua sibuk dengan cuti sekolah. maka sibuk lah juga sana sini buat majlis kawin. maka kita yang dah kawin ni pun sibuk lah juga mendapat jemputan. dah kena jemput tu kenalah pergi. 

ari ni jer aku pergi 2 majlis. dekat2 pulak tu. lorong 1 dan lorong 2. bersebelahan jer lah. klau jerit pun dengar. nampak lah kesibukannya. kalu di kampung buat macam ni tak tau lah. kalu macam di kampung aku lah. bila dah ditentukan ada kawin. orang lain tak boleh kawin hari tu. pasal di kampung bergotong royong masak2. melakukan apa jua akativiti kenduri kendara. 

kalu di bandar ni semua dah siap .. bayar ketering ja. time ni lah ketering sibuk. masuk duit lah.

mak andam pun sibuk. tapi biasa nya hari sabtu dan ahad jer lah. hari biasa tu jarang dibuat. sapa nak datang kalu time kerja kan.. biar pun cuti sekolah.. gegegege

Read more...

21 November 2010

SAKIT HATI

Ari ni entry pasal sakit ati.. bukan apa aku sakit ati tengok main badminton. ingat nak tengok kilauan emas. tapi dapat perak ja. bukan pasal aku reti atau tak main. tapi kenapa lah datuk tu tak boleh nak menang dengan lin dan tu. 

stress tul time tengok.. huuhhhh.. 

Read more...

Today special

Ari ni kawan opis aku jemput datang umah dia masjlis  aqiqah anak perempuannya. susah semestinya makan free lah. sebenarnya aku tak tau pasal majlis macam ni kat cini. kalu kat kampung aku aku tau lah. pasal kalu ada masjlis macam ni mesti siap potong lembu. orang akan kumpul dari pagi samapi lah kepetang. silap2 sampai kemalam lagi. kerja sama antara penduduk kita aboleh nampak ketika ada majlis macam ni. 


Read more...

I am Sick

Last Friday morning I did not feel comfortable and feeling not very healthy. but i am still going wake up from bed. going to work. because this is Friday. after that saturday. 

by the way my officemate on leave and medical leave. that mean i having more jobs that day. 

dah kat opis kan.. teruskan jer lah. hdheeheee

before lunch hour. i get my headaches. when i going to bank sent our document. i am going to clinic. get my mc for that day. i get my injection. hope my temperature getting down after one day. said the doctor. 

i am rest at home after jumaat prayer. 

i am sick for this week. one week i have my headaches. i got 2 MC. and got many medicine.

my healthy well on this friday.


 ni baru sikit ni..



yang ni fist ubat batuk


pasal tak ilang. ni selepas hari ketiga. ubat batuk..


ni klinik sabtu dan ahad aku g

Read more...

31 Oktober 2010

My Old Honda

Petang tadi aku check minyak hitam motor.. sekali dah min. alamak.. nasib baik aku tengok. kalu tak.. jem lah motor tu. so aku pun pi cari kedai motor. banayk yang tutup lah pulak hari ahad ni. last jumpa kat puchung utama. so aku pun tukar lah. sambil tu tukar sekali brake depan dan belakang. rasanya lama sangat dah aku tak tukar. 

selain tu ak upun suh lah cuci enjin. dia guna mesin sedut. sekali kira semua kena RM76.00

terkejut beruk aku. mahalnya. harga cuci engin tu RM35, minyak motor plak RM17 dan brake dua set RM24. cis punya lah mahal. biasa aku pi kat kedai melayu yang aku selalu tukar minyak hitam dia baru RM12 jer. tapi kalu nak tunggu sok tak sempat pasal aku nak guna tuk kerja. 

maknanya perbelanjaan aku bertambah lagi lah bulan ni. hope tak ada masalah lagi motor dan kereta bulan ni. kalu ada problem mana mau cari peruntukan.

Read more...

30 Oktober 2010

Masak-masak

Menu Makan Tengah Hari


ni bukan telur sahaja.. tapi nasi goreng pataya...


beserta air susu kacang soya.. terbaik.. mengenyangkan..

Read more...

27 Oktober 2010

Berita Terkini... mana yang menarik perhatian anda

Perbagai berita terkini namun mana yang menarik perhatian ramai orang. berita sedih ada , berita gembira ada. antara persoalan yang timbul dalam diri ini adalah berita gunun berapi yang meletus. ramai yang terkorban. ditambah pula bencana tsunami kesan dari gunun berapi tersebut. kejadian alam yang pasti akan meragut nyawa. tampa kita sedari. tampa kita ketahui. 

namun ada satu berita yang lagi famous. hanya seekor sotong. begitu ramai yang bergosip pasal sotong yang hanya boleh hidup 2 tahun lebih. kenapa ini berlaku. 

kejadian taufan maggie juga meragut ramai nyawa. tapi sotong juga yang famous. 

renung-renung kan lah. apa yang penting kita kena ketahui yang hidup pasti akan mati. cuma kita tidak ketahui bila ia akan terjadi.

wassalam

Read more...

24 Oktober 2010

Senarai Barang?

Sekarang ni aku tengah sibuk buat persediaan membeli barang2 baby. juga barang keperluan Ibu. memandangkan dah masuk 8 bulan kan. 

dah banyak yang aku beli. tapi macam rasa tak cukup lagi. 


Read more...

10 Oktober 2010

hari minggu

selamat hari minggu. Atau hari ahad. Maksudnya hujung minggu. Apa program atau projek ni. Duk umah ke? Keluar ke?

Read more...

07 Oktober 2010

Harga Rokol naik 70 sen

Rokok

Harga rokok naik mendadak sebanyak 70 sen. ini menjadikan rokok sekotak berharga RM10.00. 
Adakah ini satu cara mengurangkan perokok. mungkin ada lah 1% yang berhenti. tidak pun bertukar jenama rokok. 

rasanya tak semudah harga naik untuk memberhentikan rokok. tapi menyebabkan orang makin susah. ini kerana walau berapa pun harga rokok. perokok akan tepat beli. satu cara yang terbaik adalah tutup kilang rokok di malaysia ni. pasti perokok akan berhenti. 

tapi boleh kah perkara ini dilakukan. sudah semestinya tidak. 

tak kesah lah apa pun.. selamat berhenti bagi yang nak berhenti. dan selamat membeli walau harga tinggi buat yang tak boleh berhenti. 

Read more...

27 September 2010

Kopak lagi

Kopak Lagi

kopak lagi? ya kopak ni istilah duit terbang lagi. mula2 aku g service keta. kena lah RM75.00, tu pun dah lebih seratus mileage dari sepatutnya. 

lepas tu terfikir nak tanya pasal aircond. pasal dah 2 bulan tak beraircond. mula2 tu buget dalam RM200.00 klau just tukar carbon. ok lah.. kau pun suh buka.. bila dah buka.. cover hadapan dia rupanya patah. carbon tu rosak. tapi pasal cover yang rosak maknanya kena tukar baru.. mula tu pomen cari cover yang dia ada.. mana tau bleh lah nak guna. tapi malangnya tak ada yagn sesuai.

apa lagi aku pun alang2 dah buka. suh tukar yang baru. maknanya up lagi lah buget. lepas siap semua kira lagi RM470.00

bila campur semua terbang lah RM545.00. nah apa lagi kopak lah. gaji lama lagi wei.. mana mau cover ni.

Read more...

26 September 2010

Kuih Raya

Makmur Da Making


Raya tahun ni aku buat satu kuih raya. hehehe.. malam raya aku membuatnya. kuih makmur. mana tak nya kuih ni paling senang aku nak buat. nak buat yagn lain wait lah aku dah beli oven.. kalu ada nak sumbang pun bleh juga.

So far ramai juga puji sedap. yang komplen sikit2 tu pun ramai juga. sempat juga lah aku bawa g opis. tak ramai lah yang rasa pasal minggu pertama raya tu beberapa orang jer datang opis.

kalu ikut hati tu banyak lagi resepi aku sendiri yang biasa ku buat kalu di kampung. tapi tahun ni aku beraya dengan family wife. so aku buat satu jenis jer. 

nak resepi ni boleh je...


Read more...

25 September 2010

Wedding day... my uncle @ my friend


Selamat pengantin baru buat kiding.. sorry tak dapat datang.. semoga berbahagia selamanya..

Read more...

Wedding day.. Boboy... dah jadi suami orang


sunguh padan.. sunguh lawa.. ling sama.. dokon pinan benila duo...selamat pengantin baru boy.. semoga berbahagia hinga anak cucu.. mohon maaf tidak dapat hadirkan diri dihari bahagia mu.. 

jumpa tahun depan dengan orang baru kita.. berusaha lah.. heheheh... 


Read more...

16 September 2010

HARI MALAYSIA

HARI MALAYSIA

Selamat bercuti buat semua rakyat malaysia sempena sambutan hari Malaysia (Satu Malaysia). Dahulunya yang cuti hanya negeri Sabah dan Sarawak. Bermula tahun ni semua di Malaysia Cuti. kalu kerja tu.. habuan nya dapat gaji paling tidak pun double. 

Sejak aku belajar dan bekerja di Semenanjung baru tahun ni dapat cuti Hari Malaysia. hehehe... sebelum ni mana pernah cuti kan. dari tahun 2001 hingga 2009 dengar ja cuti di sabah dan sarawak.. hehehe.. kali ni cuti. kena pulak cuti raya sekali. so apa lagi cuti panjang lah. aku macam biasa lah. cuti pendek ja tahun ni.. esok pun department aku semua cuti. aku ja yang masuk opis. simpan cuti.. lalalalalala ada lagi 11 hari cuti. tahun ni ada lagi 3 bulan lebih. so hujung tahun ku belasah cuti. 

melalut cerita apa lah pulak aku ni.. nak cerita hari malaysia. hari kemerdekaan buat sabah dan sarawak. juga pembentukan Malaysia. dengan kemasukan sabah dan sarawak. kalau mau tahu lebih lanjut baca buke sejarah. tingkatan 4 dan 5. mesti ada. kita belajar benda ni dari tingkatan 1-5. kalu ambil sejarah tingkatan 6 pun ada. masuk pengajian tinggi pun ada. hehehe.. 

ok lah.. cukup lah tuk ari ni. kejap mau kuar pergi shopping pulak with my wife. 


P/S "check my pocket ada lagi balance skit selepas banyak abis tuk raya"
gaji pulak ada ada 2 minggu lagi.. so beli barang tuk 2 minggu. 

Read more...

14 September 2010

Trip To West

Trip To West

Terlebih dahulu saya mengucapkan Selamat Hari Raya kepada semua. Selepas sebulan kita berpuasa, menahan lapar dan dahaga, menjalankan ibadat puasa dan perkara-perkara sunat. macam mana saudara-saudara cukup sebulan puasa, terawih bagai mana. kita berharap segala yang terlaksana diterima sepenuhnya dari Allah S.W.T. 

Berbalik kepada trip raya tahun ni, mesti ramai balik kampung. sebenarnya kampung aku di Sabah. (Kota Marudu) bermakna tahun ni aku tak beraya di kampung aku. Sedih? emm.. sapa tak sedih kalu tak balik kampung kan... tapi tu lah lumrah jika sudah mempunyai keluarga sendiri. 

Berbalik kepada trip raya aku pada tahun ini. Raya pertama aku pergi rumah mentua ku. that mean raya with family wife aku. sampai lah ke petang. lepas tu tidur sana. raya kedua bermulalah trip kami sekeluarga go to west. Pantai timur gitu. Raya kedua sampai kat cherating pukul 3 lebih. coz bertolak pun dah lewat kul 10.30. lama juga kan. tapi memang lama pun. sepanjang perjalan berjumpa polis tembak laju 2 kali pulak tu. fist tu rasanya confirm kena pasal leburaya kat bentung tu kan 90km/j jer. 

Dekat cherating tak ada lah best sangat pasal mood raya. so aktiviti berkelah tu tak ada. just jalan ambik angin di pantai. tapi memang ramai sangat lah orang pada hari tu. beratus juga kalu dari pandangan mata. lepas tu lebih 80% orang cini. time ni cuti sakan juga bangsa cini kan.

tujuan kat cherating untuk bermalam. menghilangkan penat lelah. coz nak sambung lagi perjalan ke kampung Atuk wife saya. untuk tengok makcik dia kawin. adik kepada bapa mertuaku. 

Raya ketiga bergerak ker Jerangau. tengok kawin. makan kenduri. bergerak kul 11 dari cherating. sampai di Jerangau kul 1.30 petang. selepas asar kami bergerak semula pergi cherating. bermalam sebelum balik ke KL

perjalanan memang memenatkan. nasib baik tak berjumpa jalan yang sesak. kalu yang ada pun kira kereta bergerak perlahan saja. 

apa pun selamat hari raya....   

Read more...

10 September 2010

Selamat Hari Raya

Selamat Hari Raya 

Buat semua saudara mara, sahabat handai, teman-teman dan semua umat islam. marilah kita bermaaf-maafan. 

hari ni, tahun ni, aku beraya dengan wife aku.. fist raya selepas bertahun2 aku sentiasa balik raya ke kampung halaman. tahun ni aku beraya dengan keluarga wife aku...

apa cerita raya tahun ni di kampung aku.. entah lah.. hope meriah seperti tahun-tahun sebelumnya.. biar pun aku tak ada di sana. 

kawan2 ku yang ada di kampung tu.. selamat hari raya....

Jumpa Raya Tahun depan.. 

sok journey to Terengganu.. 

(^_^)

Read more...

lama ku menyepi

Kesepian Blog aku

mesti blog aku tengah kesepian sekarang ni.. yer lah dah lama tak update.. bulan puasa tahun ni tak menyempat nak update. 

kalu hari bekerja pulak lagi lah sibuk.. terutama minggu-minggu dekat raya.. kerja tu tak perlu cakap lah... kalu dah kerja bahagian akaun. terutama bahagian pembayaran. 

minggu last sebelum raya.. banyak pembayaran aku buat. banyak juga lah orang menelepon aku bertanyakan diorang nyer claim.. aku tiap hari kadang angin ja.. puasa aku pun harap tak lah kurus. mana tak nya kalu ada juga orang yang tak faham2 prosuder. ingat sampai kat aku bleh bayar terus.

banyak kerja yang team aku buat last this week tak siap. kena setlekan lepas raya. payment pulak seminggu aku tak mau buat lepas raya. mau setlekan kerja aku yang lain.. that mean still sibuk...

kesunyian lah blog aku lagi....

(^_^)

Read more...

14 Ogos 2010

my weeding from zaifiezainal

Aida & Nusin


Aida tersenyum manis









Aida & Nusin di hari persandingan



Bersama Aida & Midah

Pelamin, Room deco, Wedding dress, Solemnization dress, Make-up by Zaifie Zainal


Client | Aida & Nusin
When | 2 Jan 2010
Where | Puchong


special thank to http://zaifiezainal.blogspot.com

Read more...

13 Ogos 2010

fantasy football it back...

fantasy football

Ramai yang tertunggu-tunggu. selepas piala dunia. premier league pula yang akan datang. ya tak lama lagi. maka ramai lah yang mahu menjadi manager. dalam mana lagi kalau bukan dalam fantasy. pertarungan sengit akan berlaku. ada yang bermain sekadar untuk "fun" namun ada juga yang bermain untuk keuntungan.

terdapat beberapa fantasy yang begitu famous antaranya uk fantasy, barclays. kalau dulu ada astro (tahun ni tak pasti). aku pun apa lagi menjoinkan diri lah juga.. salah satu perkara yang buat aku join adalah untuk fun. bleh lah hilangkan bosan. tapi tu lah.. tuk menangtu jauh lah kan.. 

satu fantasy yang baru adalah dalam facebook. yang ni pun sama ja lah. 

pada semua pemain.. selamat berjuang.. jangan bersedih apabila kalah. macam aku perkara kalah tu perkara biasa.. tahun depan cuba lagi... 

heheheheh 

(^_^) 

Read more...

10 Ogos 2010

Balik Kampung

Kampung


Read more...

09 Ogos 2010

Menjelang Puasa

Tarikh lihat anak bulan, Selasa 10 Ogos


KUALA LUMPUR - Tarikh melihat anak bulan bagi menentukan permulaan puasa bagi umat Islam di seluruh Malaysia ialah petang Selasa, 10 Ogos bersamaan 29 Syaaban 1431 Hijrah.
Menurut kenyataan Pejabat Penyimpan Mohor Besar Raja-Raja Malaysia, Majlis Raja-Raja, tempat melihat anak bulan pada malam tersebut adalah Pontian Kecil di Johor; Kompleks Falak Al-Khawarizmi, Kampung Balik Batu (Melaka); Teluk Kemang (Negeri Sembilan); Bukit Melawati (Selangor); Pulau Angsa (Selangor); Bukit Jugra (Selangor), Pantai Pasir Panjang (Perak); Pantai Aceh (Pulau Pinang); Kampung Pulau Sayak (Kedah); Pemandangan Indah, Pulau Langkawi (Kedah); Menara Alor Setar (Kedah).
Bukit Besar, Kuala Terengganu (Terengganu); Bukit Kemuning (Terengganu); Pulau Perhentian (Terengganu); Balai Cerap KUSZA, Bukit Peraksi, Pasir Puteh (Kelantan); Bukit Kampong Tembeling, Kuala Krai (Kelantan); Menara Bangunan SEDC, Kota Bharu (Kelantan).
Tanjong Lubang, Miri (Sarawak); Teluk Bandung, Kuching (Sarawak), Tanjung Batu, Bintulu (Sarawak); Balai Cerap Al-Biruni, Putatan, Sabah; Bukit Tanjong Batu, Nenasi (Pahang); Gunung Berincang, Cameron Highlands (Pahang); Bukit Pelindong, Kuantan (Pahang).
Menara Universiti Malaysia Sabah (Labuan); Menara Kuala Lumpur (Kuala Lumpur); Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya, dan Kuala Sungai Baru, Simpang Empat (Perlis).
Majlis Raja-Raja mempersetujui bahawa cara menetapkan tarikh permulaan puasa adalah berdasarkan Rukyah serta Hisab, dan pengisytiharan tarikh permulaan puasa akan dibuat oleh Penyimpan Mohor Besar Raja-Raja Malaysia melalui Radio dan Televisyen, menurut kenyataan itu. - Sumber

Read more...

07 Ogos 2010

Result....

Sapa sangka result yang aku fikirkan betul2 pulak. apa lagi kalu bukan result exam and temuduga tu. keputusan dalam jangkaan. iaitu GAGAL. hehehe.. biasalah kalu kita test market ni. tapi macam mana kalu dapat? fikir panjang sepanjangnya. perkara yang kena fikir ialah income yang turun.. ahahhaha.. tapi memang lah kan.. kita ni kerja mencari income yang lebih.. betul tak semua. hehehe.. tapi tak per lah pasal gagal. tak lah panjang sangat fikiran aku. kalu tak silap2 tak tidur malam untuk fikirkan.

memang rejeki aku kat tempat sekarang.. hehehe

Read more...

04 Ogos 2010

Trip To Penang

Penang

Bukan jalan2 tapi urusan company. so bleh lah tengok2 tempat orang.

Read more...

02 Ogos 2010

Selesai sudah "exam"

Exam...

aku sampai kul 8.27.. kira awal dah lah.. mencari tempat tu pulak.. pusing sana sini.. tanya orang akhirnya aku jumpa juga tempat tu.. well tempat tu tak macam ofis lah... lab yang banyak..

mula2 register suh ambik exam... tengok lah soalan. ada 10 soalan melayu.. subjektif.. tapi tak ada lah kira mengira.. 12 soalan pulak orang putih objektif. soalan pasal kerja jer. 

antara soalan melayu...
1. maksud belanjawan dan tujuan belanjawan
2. kawalan dalam "purchase order" 
3. nyatakan apa dan tujuan penyata kewangan
4. perbezaan imbangan duga dengan penyata aliran tunai
5. kawalan dalaman untuk pengurusan kewangan.
6. senarai jawatan dan jawatan kuasa dalam pengurusan kewangan
7. kawalan dalam pengurusan aset
yang lain aku lupa.. ehehehhe

soalan senang jer tapi kalu macam aku ni otak dah karat tak leh jawap dah.. 

soalan orang putih tu simple lebih kurang macam ni....
kalu pi party apa yang anda buat - jawapan 
A. pergi jumpa tiap sorang ajak borak
B. bertenang wait orang sapa kita
C. Pilih orang kita nak berbual
D. diam sahaja

dan sebagainya... aku dah tak ingat...


Read more...

01 Ogos 2010

Study?

Cerita Belajar pulak...

aku kena belajar pasal kewangan plak.. benda dah berkurun dalam kepala.. lupa lah... hehehe.. lupa fomula gitu..

antaranya adalah formula kewangan

Apa makna ROE?Jumlah pendapatan bersih sebagai peratusan daripada ekuiti pemegang saham. Kadar pulangan ekuiti keuntungan korporat dengan mendedahkan berapa banyak keuntungan syarikat untuk pemegang saham menghasilkan wang yang dilaburkan.
ROE dinyatakan sebagai peratusan dan dikira sebagai:
Kadar pulangan Ekuiti = Laba Bersih / Ekuiti
Laba bersih untuk tahun fiskal penuh (sebelum dividen yang dibayar kepada pemegang saham biasa tapi setelah dividen untuk saham preferen.)

dan lain2 lagi.. fuh.. tujuan nya bukan tuk apa.. pasal sok kena ambik exam lah pulak..

Read more...

Temuduga Kerajaan

16 July 2010, on Friday i am going to one interview for government servant. the tentative on 8.30 am. jeng..jeng..jeng.. before i go for that day, i am study for many thing. but i dont know what there want to ask me. what ever lah.. belasah jer.. dapat bagus.. kalu tak dapat belum rejeki.. hehehe.. 
pagi tu aku rasa semacam jer.. tak selesa tul.. that why lah aku trim janggut dan misai.. jadi muda semula.. penemuduga terdiri dari 2 orang. sorang dari JPA dan sorang dari Kastam.. coz aku interview kastam gred 41.


Rasanya ramai yang interview.. time aku tu ada 7 orang jer lah. tapi menurut orang JPA tu terdapat lebih 900 orang yang dipanggil. untuk kekosongan lebih 100 jer. tapi nak try kan.. so wat jer lah apa yang patut. 

style temuduga ni lain skit. pasal dia panggil ketujuh2 semua. bagi penerangan skit pasal interview. paling cepat 15 minit. paling lama 25 minit bergantung pada apa yang di temuduga. aku pula orang yang ke enam. so relex lah dulu. sementara menunggu. sorang2 keluar ada yang 15 minit ada yang 20 minit. paling lama budak kastam tu jer. dalam 30 minit. 

time aku tu... rasa nak buang air plak.. tapi pasal orang yang no 5 tu dah 15 minit berlalu.. so aku tunda lah.. wait jer.. tak lama no aku kena panggil.. macam biasa lah pergi dengan cool gitu. pasal tak lah harap sangat jawatan ni. bergantung pada rejeki lah kalu ada adalah.. kalu tak ada bukan rejeki aku...

ketuk pintu kemudian masuk. bagi salam seperti biasa. dia minta sijil2 dan kemudian suruh duduk.. aku pun duduk lah.. hadap 2 orang tersebut. aku belum mula penemuduga dah mulakan. sebut nama aku asal. alamak potong betul lah diorang ni aku tak di suh terangkan plak..dia terangkan untuk aku. my heart said.. confirm lah ni kena reject. hehehehe

cerita punya cerita penemuduga pertama tu kata tau pasal tempat kerja aku tu. dia puji lah pulak tempat kerja aku tu.. aku just senyum dan mengiyakan. pasal dia ni antara orang terawal sebagai director untuk penubuhan syarikat ni. sapa pulak nama dia ni aku lupa lah pulak...

aku rasa cepat jer aku dalam bilik tu.. tak sampai rasanya 20 minit. banyak benda di soalnya. pasal aku dah kawin. pasal kenapa pilih job ni. pasal gaji aku dah tinggi. pasal keja aku. banyak lagi lah aku rasa tak berkaitan pun ada. just borak2 jer. aku tau lah tak nak ambik aku kan.. so borak macam biasa jer lah...

lepas jer abis perkara biasa dilakukan bagi salam kemudian salam aku pun minta izin keluar.. hehehehe bodek skit lah katakan.

samapi kat luar member sorang tu tak dipanggil g. di kata fuh lama nya aku dalam tu. aik..mana satu betul ni aku lama ker atau aku tak lama.. aku tak pasti.. lantak lah.. aku pun salam dia say good luck.. aku pun blah balik. 

balik mana g umah ler.. kau kan cuti .. heheheh...


Read more...

31 Julai 2010

cerita...

Sebuah cerita

Rahsia hubungan sulit pelajar terbongkar

Cerita ni aku baca dalam suratkhabar utusan malaysia. bila punya aku pun tak pasti.. "tau kot.. tapi tak nak inform hehehe"

Budak sekolah punya kes... apa dah jadi ni budak kampung semua.. 
aku nak tau juga sapa punya kes ni.. 

jom selidik...

Read more...

26 Julai 2010

Langkawi Trip part 2

Federal Villa Langkawi


Our accommodation at langkawi. 2 nights view not bad. one night only RM55.00 (Government rate) special thank for my member sukri for helping. not help to pay. just get government rate only. 


Read more...

Pertandingan Ping Pong

Kejayaan Rumah Merah




Sabtu, 24.07.2010
Pertandingan antara rumah sukan tempat kerja aku. 
aku ni pemain simpanan jer. yang pasti biar pun simpanan dapat lah juga medal tempat pertama. sonok jadi simpanan.. tengok geng lain main. tak perlu guna tenaga. tapi still dapat hadiah. congratulation to our team red starz.

Read more...

25 Julai 2010

Pulau Langkawi

Langkawi Trip


Trip aku selama 3 hari 2 malam bermula. Awal pagi dah kena pergi LCCT. coz flight kami pukul 7.45 pagi. so faham2 jer lah. kena lah datang sejam lebih awal. so far semua berjalan lancar. cuma lambat masuk. semua orang dah tak ada beratur untuk masuk kapal. coz semua dah masuk. kami adalah yang terlewat. siap staff Air Asia marah kat kawan kami coz lambat. siap suh cepat-cepat. hehehe.. wal hal dah awal dah samai.. pasal geng lain lambat plak sampai. tayar pancit nak kena tukar lah plak.

kami sampai di langkawi pukul 8.50 pagi. keluar untuk dapatkan kereta sewa. tapi almaklumlah kawna confirkan benda tu kul 11 malam dah. so keta tak tersedia lagi. kena wait pulak. person in charge tu syor kami pergi sarapan kat Padang Matsirat dulu. so kami pun bergerak.
Dalam kul 9.30 pagi kereta dah ada. kena ambil kat Jeti. wah jauh gak kena g ambik. Paling tak bes member tinggalkan aku kat pekan kuah.. kata nak balik sesama.. aku call kata wait tempat ambik keta.. rupanya dia dah bawa keta balik ker padang matsirat.. aku tau pun dia dah samapi. wife aku call kata dia dah sampai sana.. apa lagi aku pun merempit lah.. hehehe..

Langkawi Trip
18.07.2010-20.07.2010

Read more...

22 Julai 2010

Pesta Floria 2010

Pesta Floria 2010













ni lah antara gambar-gambar yang sempat aku snap.. entah lah tahun ni tak berapa best jer ku tengok.. ke pasal tiap tahun aku g tengok .. hehehehe

Read more...

17 Julai 2010

Pulau Langkawi

Percutian ku

Esok aku nak bercuti. Bercuti ke langkawi. this my fist time g sana. hope bleh enjoy sakan.. 3 hari 2 malam... belanja tak tau lagi lah.. just prepared duit skit. balik nanti baru kira.

aku nak pusing2 kat sana. nak round semua. tempat kalu sempat. bestnya.. 

apa yang penting soal kerja nak lupa seketika.. ahahahaha...

Read more...

Pesta Floria 2010

Pesta Ploria - Part 1


aku ari ni pergi pesta floria.. kul 10 pagi sampai.. yer lah gerak dari umah pun dah kul 9.30 pagi kan. so memang tak di nafikan lah samapi pun kira awal.. tapi ramai lagi paling awal.. ramai sangat dah orang yang ada disana. sejam jer kat citu. pasal keadaan yang tak best.. panas. kepala aku pun pening2 kerana panas.

Panas siot. gambar ambik guna hp jer.. biasa lah camera tak ada.. nanti lah uploadkan. pasal malas lagi.. hehehe

Read more...

14 Julai 2010

Mcdonalds Fantasy - Final

Final Round

akhirnya tamat sudah piala dunia. tamat lah juga demam bola sepak dunia. pemenang telah di ketahuai. Spain is the winner. 


Paul pun menang besar.. ahahahaha.. 


aku pula dalam fantasy dapat tempat ke? mari kita lihat

 


Leagues

Classic leagues

Global leagues

Read more...

13 Julai 2010

Mcdonalds Fantasy - Part 6

Round 6


Ni lagi satu round yang agak mengecewakan... mana taknya.. kalu salah target.. ingat german bleh menang.. sekali kalah.. apa lagi.. aku pun kalah juga lah.. point rendah ja....


Read more...

Pengikut

Bahagian ini hanya RM5 Sebulan
Flash Quran Recitation by Mishary Rashed al-Efasy
Quran Recitation by Mishary Rashed al-Efasy
Quran Recitation by:
Mishary Rashed al-Efasy | Abdullah Basfar | Mohammed Siddiq Al Minshawy | Muhammad Aiyub | Sodais and Shuraim | Prophet's Mosque (4 Reciters) |
Read Quran
www.SearchTruth.com

wibiya widget