>>>>SALE>>>>>

Sebuah Kisah

Hidup Ini Penuh Onak Dan Duri. Ada Masam Dan Ada Manis. Ada Gembira Ada Sedih. Ada Ketawa Ada Menangis. Ada Susah Ada Senang. Itulah Sebuah Kehidupan. Yang Penting Hidup Perlu Diteruskan
(^_^)

Masa Itu Emas
Emas Itu Berharga
Simpanlah Emas

19 Ogos 2009

Perkara Yang Tidak Sepatutnya Berlaku

Pernah kah anda terfikir perkara yang tidak sepatutnya berlaku. Tetapi boleh berlaku, boleh di elak, boleh dilakukan, boleh dilaksanakan, berjaya atau tidak.

Apa yang penting sebenarnya usaha kita. Jangan kita hanya tahu perkara tersebut tidak sepatutnya berlaku. walhal perkara itu memang dah berlaku. Cuma kita tidak tahu. Cuma kita belum pasti.

Misalnya zaman sekolah, pernah kah anda terfikir menjadi pelajar terbaik, atau menjadi pelajar contoh, menjadi pelajar bodoh atau apa saja. tahukah kita, kita pergi sekolah kerana kita bodoh. tidakkah kita fikir kita ini bodoh. Terfikir kawan kita lagi pandai dari kita. jangan berfikir begitu kerana kita sama-sama pergi sekolah.

Contohnya:-
Ada dua pelajar kawan rapat ketika disekolah. Pendekkan cerita masuk tingkatan 4 kelas sama. Keputusan PMR mungkin hampir sama. pasal dapat sekelas. belajar benda baru. siapa rajin akan dapat keputusan lagi baik. siapa kurang skit rajinnya akan dapat lah keputusan kurang sikit. tapi masih juga lah lulus dengan cemerlang. apa yang penting adalah rajin.

Pernah tak anda fikir akan dapat pangkat 1 SPM? sekarang sistem terbuka. pada masa saya dulu apayang saya fikir lulus. Lulus SPM. tak terfikir lah pulak untuk dapat pangkat 1. bila tengok kawan sekelas rajin. tiap periksa no 1. wah.. mesti jadi pelajar terbaik. sofar lepas result keluar memang lah dia antara pelajar terbaik. tapi pasal sempat berfikir rajin itu lah saya dapat apa yang saya tidak pernah terfikir.

Selalunya orang fikir untuk kaya, pasal duit. tapi tak fikirkah susah cari duit. ada yang fikir mudah untuk berfikir.. nak lakukan...
apa pun fikir2kan lah

Pengikut

Bahagian ini hanya RM5 Sebulan
Flash Quran Recitation by Mishary Rashed al-Efasy
Quran Recitation by Mishary Rashed al-Efasy
Quran Recitation by:
Mishary Rashed al-Efasy | Abdullah Basfar | Mohammed Siddiq Al Minshawy | Muhammad Aiyub | Sodais and Shuraim | Prophet's Mosque (4 Reciters) |
Read Quran
www.SearchTruth.com

wibiya widget